Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ticker

6/recent/ticker-posts

Κανόνες Texas Holdem Poke

 

Τι είναι το Texas Hold'em Poker;

Το Texas Hold'em είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής παραλλαγή πόκερ. Όλα τα σπουδαία τουρνουά ανά τον κόσμο (μεταξύ αυτών τα World Series of Poker, World Poker Tour, European Poker Tour και άλλα) έχουν την μορφή no-limit αυτού του παιχνιδιού. Για την ακρίβεια, το Texas hold'em είναι τόσο δημοφιλές που αρκετοί που δεν είναι εξοικειωμένοι με το παιχνίδι δε γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες παραλλαγές πόκερ.

Η εκμάθηση του Texas hold'em δεν είναι δύσκολη, αλλά μην αφήσετε την απλότητα του παιχνιδιού να σας παρασύρει. Ο αριθμός των πιθανών καταστάσεων στο παιχνίδι είναι τόσο μεγάλος που το παιχνίδι μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκο, όταν παίζεις σε υψηλό επίπεδο. Αυτό αποτελεί την έμπνευση για το διάσημο γνωμικό που αφορά το Texas hold'em και λέει "χρειάζεται μια στιγμή για να το μάθεις, αλλά μια ζωή για να το εξασκήσεις."

Όταν παίζεις το παιχνίδι για πρώτη φορά, θα πρέπει να γνωρίζεις τους βασικούς κανόνες του Texas hold'em οι οποίοι εξηγούνται παρακάτω.

Κανόνες Texas Hold'em

Άρα πώς παίζουμε Texas hold'em; Στο Texas hold'em οι παίκτες προσπαθούν να κάνουν τον καλύτερο συνδυασμό πέντε φύλλων με βάση την παραδοσιακή κατάταξη φύλλων του παιχνιδιού. Από αυτή την άποψη, το hold'em μοιάζει με άλλα παιχνίδια πόκερ όπως το five-card draw. Ωστόσο, ο τρόπος που οι παίκτες φτιάχνουν τα χέρια τους στο Texas hold'em είναι λίγο διαφορετικός από το draw poker.

Στο hold'em κάθε παίκτης παίρνει δύο κλειστά φύλλα και μετά από κάποιους γύρους πονταρισμάτων ανοίγουν άλλα πέντε φύλλα στη μέση του τραπεζιού. Αυτά τα ανοιχτά φύλλα ονομάζονται "κοινά φύλλα" γιατί κάθε παίκτης τα χρησιμοποιεί για να κάνει ένα συνδυασμό πέντε φύλλων.

Τα πέντε κοινά φύλλα ανοίγουν σε τρία στάδια. Τα τρία πρώτα κοινά φύλλα λέγονται "flop". Μετά ανοίγει ένα ακόμη φύλλο που λέγεται "turn". Τέλος έρχεται ακόμη ένα φύλλο, το πέμπτο και τελευταίο κοινό φύλλο, που λέγεται "river".

Οι παίκτες κάνουν το συνδυασμό πέντε φύλλων χρησιμοποιώντας τα πέντε καλύτερα φύλλα από τα επτά συνολικά (τα δύο κλειστά μπροστά και τα πέντε ανοιχτά στο τραπέζι). Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας και τα δύο κλειστά φύλλα σε συνδυασμό με τρία κοινά φύλλα, ένα κλειστό φύλλο μαζί με τέσσερα κοινά φύλλα ή παίζοντας με τα πέντε κοινά φύλλα χωρίς κανένα από τα κλειστά — ότι βολεύει για να προκύψει ο καλύτερος συνδυασμός πέντε φύλλων.

Αν τα πονταρίσματα αφήσουν στην παρτίδα έναν παίκτη και όλοι οι υπόλοιποι έχουν πάει πάσο, ο παίκτης που θα μείνει κερδίζει το pot χωρίς να χρειαστεί να δείξει τα φύλλα του. Για το λόγο αυτό, οι παίκτες δε χρειάζονται πάντα να έχουν το καλύτερο φύλλο για να κερδίσουν το pot. Είναι πάντα πιθανό ένας παίκτης να "μπλοφάρει" και να κάνει τους άλλους να κάνουν πάσο με καλύτερα φύλλα. Αν δύο οι περισσότεροι παίκτες φτάσουν μέχρι το showdown μετά και το άνοιγμα του πέμπτου και τελευταίου κοινού φύλλου και ολοκληρωθούν όλα τα πονταρίσματα, τότε ο μόνος τρόπος να κερδίσει κάποιος το pot είναι να έχει τον καλύτερο συνδυασμό πέντε φύλλων στο χέρι του.

Ας δούμε κάποια στοιχεία όπως πώς μοιράζονται οι παρτίδες στο Texas hold'em και πώς λειτουργούν τα πονταρίσματα. Ένας καλός τρόπος να εξηγηθεί η σειρά του παιχνιδιού είναι να μιλήσουμε για μερικές από τις σημαντικές θέσεις του τραπεζιού — το button και τα blinds (small blind και big blind).

Το Button

Το παιχνίδι κινείται αριστερόστροφα στο τραπέζι, με τη δράση να ξεκινά από τα αριστερά του dealer button. Το button είναι ένα κυκλικό δισκίο που βρίσκεται μπροστά από ένα παίκτη και περιφέρεται μία θέση κάθε φόρα προς τα αριστερά του κάθε παίκτη. Σε καζίνο και poker rooms, ο παίκτης με το dealer button δε μοιράζει ο παίκτης τα φύλλα (το poker room προσλαμβάνει κάποιον για να κάνει αυτή τη δουλειά). Στα home games με φίλους όμως, ο παίκτης με το button είναι αυτός που μοιράζει συνήθως τα φύλλα.

Γενικά, οι δύο πρώτοι παίκτες που βρίσκονται στα αριστερά του button πρέπει να τοποθετήσουν το small blind και το big blind για να αρχίσουν τα πονταρίσματα. Στη συνέχεια, η δράση εκτυλίσσεται σε αρκετά streets: preflop, flop, turn και river (αναλύονται περαιτέρω παρακάτω).

Το button καθορίζει ποιος παίκτης στο τραπέζι έχει το ρόλο του dealer. Στο Texas hold'em, ο παίκτης στο button, ή ο τελευταίος ενεργός παίκτης που βρίσκεται πιο κοντά στο button, έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα postflop streets του παιχνιδιού.

Το dealer button δείχνει ποιοι παίκτες πρέπει να βάλουν small και big blinds, δείχνει επίσης από που ξεκινά το μοίρασμα των φύλλων. Ο παίκτης στα αριστερά του dealer button είναι το small blind και παίρνει το πρώτο φύλλο με το dealer να δίνει από ένα φύλλο σε όλο το υπόλοιπο τραπέζι με τη φορά των δεικτών του ρολογιού μέχρι να έχει ο κάθε παίκτης μπροστά του από δύο φύλλα.

Τα Blinds

Όπως προαναφέρθηκε, πριν από κάθε νέο χέρι, δύο παίκτες στο τραπέζι πρέπει να βάλουν τα small και big blinds. Αυτά είναι υποχρεωτικά πονταρίσματα που ξεκινούν το γύρο των στοιχημάτων. Χωρίς τα blinds, το παιχνίδι θα ήταν πολύ βαρετό γιατί κανείς δε θα έπρεπε να βάλει χρήματα στο pot. Οι παίκτες θα περίμεναν μέχρι να πιάσουν άσους και θα έπαιζαν μόνο τότε. Τα blinds, ωστόσο, εξασφαλίζουν ότι θα υπάρξει "δράση" σε κάθε χέρι.

Στα τουρνουά, τα blinds αυξάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καθώς μειώνεται ο αριθμός των παικτών και αυξάνονται τα stacks των παικτών που συνεχίζουν, είναι απαραίτητο να αυξάνονται και τα blinds. Στα cash games, τα blinds παραμένουν πάντα σταθερά.

Ο παίκτης στα αριστερά του button βάζει το small blind και ο παίκτης στα αριστερά αυτού, βάζει το big blind. Το small blind είναι συνήθως το μισό του big blind, αν και αυτό διαφέρει από room σε room και μπορεί επίσης να εξαρτάται από το παιχνίδι που παίζεται. Για παράδειγμα, σε ένα "$1/$2" παιχνίδι Texas hold'em, το small blind είναι $1 και το big blind είναι $2.

Πρώτος γύρος πονταρισμάτων: Preflop


Ο πρώτος γύρος πονταρισμάτων ξεκινά μόλις ο κάθε παίκτης έχει πάρει δύο κλειστά φύλλα μπροστά του. Ο πρώτος παίκτης που μιλά είναι αυτός στα αριστερά του big blind, μία θέση που αναφέρεται ως "under the gun" γιατί ο παίκτης πρέπει να μιλήσει πρώτος. Αυτός ο παίκτης έχει τρεις επιλογές:

  • Call: να τοποθετήσει ένα ποσό ίσο με το big blind
  • Raise: να αυξήσει το ποντάρισμα εντός των συγκεκριμένων ορίων του παιχνιδιού
  • Fold: να πετάξει τα φύλλα του

Αν ο παίκτης επιλέξει να κάνει fold, δεν έχει πλέον δικαίωμα να διεκδικήσει το τρέχον χέρι.

Το ποσό που μπορεί να κάνει raise ένας παίκτης εξαρτάται από το παιχνίδι που παίζεται. Συνήθως σε ένα παιχνίδι no-limit Texas hold'em, το ελάχιστο raise πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο φορές το big blind και το μέγιστο raise μπορεί να είναι όλες οι μάρκες που έχει ένα παίκτης μπροστά του (γνωστό και ως ποντάρισμα "all-in").

Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές πονταρισμάτων στο hold'em poker. Στο fixed-limit hold'em (ή απλώς "limit hold'em), ένα raise είναι πάντα ακριβώς δύο φορές το big blind. Στο pot-limit hold'em (που παίζεται πολύ πιο σπάνια από τις άλλες παραλλαγές), οι παίκτες μπορούν να ποντάρουν οποιοδήποτε ποσό από το ένα big blind (το ελάχιστο δυνατό ποντάρισμα) μέχρι το τελικό ποσό του pot.

Μόλις ο πρώτος παίκτης ("under the gun") μιλήσει, το παιχνίδι συνεχίζεται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού με κάθε παίκτη να έχει τις ίδιες τρεις επιλογές — call, raise ή fold. Μόλις γίνει call στο τελευταίο ποντάρισμα και κλείσει το action, ο preflop γύρος τελειώνει και το παιχνίδι πηγαίνει στο "flop."

Δεύτερος γύρος πονταρισμάτων: Το Flop

Μόλις τελειώσει ο πρώτος γύρος πονταρισμάτων, τα τρία πρώτα κοινά φύλλα μοιράζονται και ξεκινά ο δεύτερος γύρος πονταρισμάτων στον οποίο συμμετέχουν μόνο οι παίκτες που δε πήγαν fold ως εκείνο το σημείο.

Σ'αυτό το γύρο (και στους επόμενους), η δράση ξεκινά από τον πρώτο ενεργό παίκτη στα αριστερά του button. Μεταξύ των επιλογών για bet, call, fold, ή raise, ο παίκτης τώρα έχει την επιλογή να κάνει "check" αν δεν έχει λάβει χώρα κάποιο ποντάρισμα πριν απ'αυτόν. Το check σημαίνει ότι περνά η δράση στον επόμενο ενεργό παίκτη.

Και πάλι τα πονταρίσματα συνεχίζονται μέχρι να γίνει call στο τελευταίο ποντάρισμα ή raise. Επίσης μπορεί να τύχει όλοι οι παίκτες να κάνουν check, κάτι που σημαίνει επίσης τη λήξη του γύρου πονταρισμάτων.

Τρίτος γύρος πονταρισμάτων: Το Turn



Το τέταρτο κοινό φύλλο, λέγεται turn, ανοίγεται ανοιχτό μόλις κλείσει η δράση του flop. Μόλις γίνει αυτό, ξεκινά άλλος ένας γύρος πονταρισμάτων, παρόμοιος με αυτόν στο προηγούμενο street. Και πάλι οι παίκτες έχουν την επιλογή να κάνουν check, bet, call, fold ή raise.

Τελευταίος γύρος πονταρισμάτων: Το River

Το πέμπτο κοινό φύλλο, λέγεται river, και ανοίγει μόλις λήξουν τα πονταρίσματα στο turn. Μόλις γίνει αυτό, ξεκινά άλλος ένας γύρος πονταρισμάτων, παρόμοιος με αυτόν στο προηγούμενο street. Και πάλι οι παίκτες έχουν την επιλογή να κάνουν check, bet, call, fold ή raise.

Μόλις ολοκληρωθούν τα πονταρίσματα, οι εναπομείναντες παίκτες στο χέρι με φύλλα μπροστά τους πρέπει να ανοίξουν τα φύλλα τους για να καθοριστεί ο νικητής. Αυτό λέγεται και showdown.

Το Showdown

Οι παίκτες ανοίγουν τα φύλλα τους και με τη βοήθεια του dealer καθορίζεται το χέρι που κερδίζει. Ο παίκτης με τον καλύτερο συνδυασμό πέντε φύλλων κερδίζει το pot με βάση την παραδοσιακή κατάταξη των χεριών στο πόκερ. Αυτή η κατάταξη των χεριών δεν είναι απαραίτητα μέρος των κανόνων του Texas hold'em, αλλά εφαρμόζονται σε πολλά διαφορετικά παιχνίδια.

  • Royal Flush — πέντε φύλλα ίδιου χρώματος, από τον άσο μέχρι το δέκα π.χ., AKQJ10
  • Straight Flush — πέντε συνεχόμενα φύλλα ίδιου χρώματος π.χ., 98765
  • Four of a Kind — τέσσερα ίδια φύλλα π.χ., QQQQ4
  • Full House — τρία ίδια φύλλα και δύο ακόμη διαφορετικά από τα πρώτα και ίδια μεταξύ τους π.χ., JJJ88
  • Flush — πέντε φύλλα ίδιου χρώματος π.χ., AJ852
  • Straight — πέντε φύλλα στη σειρά π.χ., QJ1098
  • Three of a Kind — τρία ίδια φύλλα π.χ. 888K4
  • Two Pair — δύο ίδια φύλλα και δύο ακόμη διαφορετικά από τα πρώτα και ίδια μεταξύ τους π.χ., AAJJ7
  • One Pair — δύο ίδια φύλλα π.χ., 1010942
  • High Card — πέντε άσχετα μεταξύ τους φύλλα π.χ., το AJ1052 λέγεται "άσο-high"

Μη ξεχνάτε, οι παίκτες στήνουν τα φύλλα τους επιλέγοντας τα πέντε καλύτερα από τα επτά διαθέσιμα (τα δύο κλειστά και τα πέντε κοινά).

Για παράδειγμα, αν το board είναι 95K3A, ένας παίκτης με κλειστά φύλλα τα A9 έχει two pair (άσους και εννιάρια) και χάνει από τον παίκτη που έχει 99 με three of a kind (τρία εννιάρια).

Η εκμάθηση του πόκερ hold'em poker ξεκινά από την κατανόηση της κατάταξης των φύλλων και του πώς εκτυλίσσεται το παιχνίδι. Φυσικά, η εκμάθηση των κανόνων στο Texas hold'em είναι απλά η αρχή, αφού το επόμενο βήμα είναι η εκμάθηση στρατηγικής που περιλαμβάνει την κατανόηση του πώς ορίζεται η επιλογή σωστών αρχικών φύλλων, των πιθανοτήτων που συνοδεύουν το παιχνίδι, τη σημασία της θέσης και πολλά άλλα στοιχεία.

Πηγη pokernews.com





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια