Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ticker

6/recent/ticker-posts

Pot Odds Τι είναι και πως τα υπολογίζουμε

 Pot Odds Τι είναι και πως τα υπολογίζουμε 


Εισαγωγή

"Νομίζω ότι με κερδίζεις αλλά δεν μπορώ να κάνω fold με αυτά τα pot odds". Πολλοί από εμάς έχουν ακούσει αυτήν την έκφραση σε κάποιο poker show στην τηλεόραση. O αρχάριος πιθανόν να σκεφτεί: "Γιατί κάνει call αν ξέρει ότι είναι πίσω; Είναι τρελλός!" Λάθος. Τα pot odds είναι πολύ βασικό θέμα όταν παίρνουμε αποφάσεις στο πόκερ. Αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο θα δείτε γιατί.

Τι είναι τα pot odds

Τα pot odds είναι κάτι απολύτως βασικό στο πόκερ και κάθε καλός παίκτης πόκερ πρέπει να γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιεί. Πολλοί παίκτες νομίζουν ότι τα χρησιμοποιούν σωστά αλλά κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Θα προσπαθήσω να δώσω ένα τέλος σε αυτές τις παρεξηγήσεις. Οι καλοί παίκτες είναι πιθανόν να σκέφτονται αυτήν την στιγμή για τα implied odds (τα οποία είναι ίσως πιο σημαντικά) αλλά δεν είναι το θέμα αυτού του άρθρου αυτό. Τα pot odds μας επιτρέπουν να παίρνουμε αποφάσεις κυρίως αν θα κάνουμε call ή fold αλλά ίσως και raise. Η βασική τους ιδέα είναι η σύγκριση μεταξύ των πιθανοτήτων που έχουμε να κερδίσουμε ένα ποτ και των χρημάτων που χρειάζεται να δώσουμε για να κάνουμε το call. Τα pot odds στηρίζονται στην λογική του Expected Value (Αναμενόμενο κέρδος). Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το Expected Value θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο. Ας φανταστούμε μία κατάσταση ότι έχουμε κάποιο flush draw και χρειάζεται να βάλουμε $25 σε ένα pot $40. Τα pot odds στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μας πούνε αν αξίζει να κάνουμε το call, το raise ή το fold.

Πως γράφονται;

Υπάρχουν δύο διαδεδομένοι τρόποι για να γράψουμε τα pot odds. Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός όπου γράφουμε τις φορές που κερδίζουμε και χάνουμε. Αυτός ο τρόπος είναι γενικά διαδεδομένος στον τζόγο. Για παράδειγμα γράφουμε 4:1 (τέσσερα προς ένα) ή 2:1. Επίσης μπορεί να το δούμε και 4 προς 1 ή 2 προς 1. Αυτό που σημαίνει αυτός ο συμβολισμός είναι πόσο συχνά κάτι δεν θα συμβεί σχετικά με το πόσο συχνά θα συμβεί. 4:1 σημαίνει ότι θα χάσουμε τις 4 φορές και θα κερδίσουμε την 1. Πρακτικά δεν σημαίνει ότι θα κερδίσουμε 1 στις 4 φορές αλλά 1 στις 5 φορές.

O δεύτερο τρόπος είναι τα pot odds σε ποσοστά, ένας τρόπος ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται από ανθρώπους που ασχολούνται με μαθηματικά. Θα χρησιμοποιώ και τους δύο τρόπους σε αυτό το άρθρο αλλά κυρίως τον πρώτο τρόπο. Μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να το συνηθίσετε αλλά μόλις το συνηθίσετε θα σας είναι πολύ πιο εύκολα να το χρησιμοποιήσετε στα τραπέζια του πόκερ.

Το να μετατρέψουμε τις πιθανότητες σε ποσοστά είναι πολύ απλό. Διαιρούμε το 100 με το άθροισμα των δύο αριθμών που υπάρχουν στην αναφορά με πιθανότητες. Οπότε το 4:1 ισούται με 100/(4+1)= 20%. Για να μετατρέψουμε τα ποσοστά σε πιθανότητες κάνουμε το ακόλουθο. Πιθανότητες = Χ:1, όπου Χ= (100/ποσοστό)-1. Οπότε το 25% είναι ίσο με 3:1 γιατί Χ=(100/25)-1=3.

Υπολογισμοί

Κάθε φορά που είναι η σειρά μας να κάνουμε κάτι πρέπει να σκεφτόμαστε τα pot odds. Το να τα υπολογίσουμε είναι σχετικά απλό. Ας υποθέσουμε ότι είναι η σειρά μας να παίξουμε και χρειάζεται να κάνουμε call για να συνεχίσουμε. Πρέπει να συγκρίνουμε το πόσό που χρειάζεται να βάλουμε με ότι υπάρχει στο ποτ μέχρι αυτήν την στιγμή και ότι έχουν κάνει bet οι άλλοι παίκτες σε αυτόν τον γύρο. Παράδειγμα: Είμαστε στο big blind σε ένα τραπέζι 8 παικτών και τα Blinds είναι $1/$2. Ένας καλός παίκτης κάνει raise UTG $6, δύο παίκτες κάνουν fold, δύο παίκτες κάνουν call, το button κάνει fold και το small blind κάνει call. Χρειάζεται να κάνουμε call για να δούμε το flop και κοιτάμε το χέρι μας και βλέπουμε {10-Hearts}{6-Hearts}. Όχι απαραίτητα το καλύτερο χέρι για να κάνουμε call έναν καλό παίκτη που έκανε raise UTG καθώς το πιο πιθανόν είναι να είμαστε πίσω. Ας δούμε όμως πρώτα πόσα χρήματα υπάρχουν ήδη στο pot πριν αποφασίσουμε να κάνουμε call ή fold. Έχουμε $1+$2 από τα blinds, $6 raise, δύο παίκτες που κάνανε call και το small blind που κάνει επίσης το call για άλλα $5. Οπότε έχουμε σύνολο 3+6+6+6+5=$26.

Σημείωση Τα $2 big blind προστίθενται κανονικά στις πράξεις μας καθώς αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας πλέον. Είναι πολύ σημαντικό να το θυμόμαστε πάντα αυτό στην καριέρα μας στο πόκερ. Τα χρήματα με τα οποία κάνουμε bet, call ή raise δεν είναι πλέον δικά μας.

Όποτε χρειάζεται να κάνουμε call $4 για να δούμε το flop. Όπως ανέφερα και πριν πρέπει να συγκρίνουμε το ποσό που χρειάζεται για να κάνουμε call με το ποσό που υπάρχει ήδη μέσα στο pot. Pot = $26, call = $4. Πως το γράφουμε τώρα αυτό; Είναι πολύ απλό: 26 προς 4. Πρώτα γράφουμε το ποτ και μετά το ποσό που χρειάζεται για το call. Αλλά το 26:4 δεν μας λέει πολλά. Είναι καλό αυτό η κακό; Ας απλοποιήσουμε τα νούμερα. Όταν χρησιμοποιούμε αυτό το είδος συμβολισμού καλό είναι να προσπαθούμε να έχουμε πάντα 1 στο δεξί τμήμα όπως 4:1 ή 2:1. Οπότε πως μπορούμε να έχουμε 1 στο δεξί τμήμα. Πολύ απλό. Απλά διαιρούμε το νούμερο στα αριστερά με το νούμερο στα δεξιά. 26/4=6.5. Αυτό μας δίνει 6.5:1 (ή 13%). Αυτές είναι καλές πιθανότητες για ένα χέρι όπως το {10-Hearts}{6-Hearts} καθώς χρειάζεται να συνεισφέρουμε ένα μικρό ποσό σε ένα μεγάλο pot και κάπου κάπου μπορεί να κάνουμε το καλύτερο χέρι και να κερδίσουμε.

Για λόγους πρακτικής θα δώσω μερικά παραδείγματα. (Μην ξεχνάτε να υπολογίζετε το Bet του αντιπάλου σας στο ποτ).

Pot = 15 $, κάποιος κάνει bet $5, Πρέπει να κάνουμε call $5 (20:5 ή 4:1 ή 20 %)

Pot = 40 $, κάποιος κάνει bet $30, Πρέπει να κάνουμε call $30 (70:30 ή 2.33:1 ή 30 %)

Pot = 50 $, κάποιος κάνει bet $100, Πρέπει να κάνουμε call $100 (150:100 ή 1.5:1 ή 40 %)

Pot = 20 $, κάνουμε bet $10, κάποιος κάνει raise στα $30, πρέπει να κάνουμε call $20 (60:20 ή 3:1 ή 25 %)

Call ή fold;

Τώρα που ξέρουμε πώς να υπολογίζουμε τα pot odds, πρέπει να τα συγκρίνουμε με την πιθανότητα να κερδίσουμε το χέρι, οπότε να δούμε αν μας συμφέρει να κάνουμε call ή fold.

Παράδειγμα: Έχουν {8-Hearts}{9-Hearts} και το board στο turn είναι {2-Hearts}{7-Hearts}{a-Clubs}{q-Spades}. Το pot είναι $40 και ο αντίπαλος μας ποντάρει $20. Τα pot odds είναι τώρα 60:20 ή 3:1 (25%). Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε το χέρι μόνο αν κάνουμε το flush. Υπάρχον ακόμα 9 κούπες σε μία τράπουλα με 46 φύλλα. Με 9 φύλλα κερδίζουμε, με 37 χάνουμε. Οπότε έχουμε ένα 37:9 ή χοντρικά 4:1 (20%). Μπορούμε επίσης να διαιρέσουμε το 9 με το 46 για να πάρουμε χοντρικά 20%.

Οπότε οι πιθανότητες μας να κάνουμε το flush είναι 4:1 ή 20%. Αν κάνουμε το call θα χάσουμε $20 στο 80% των περιπτώσεων αν δεν έρθει καμία κούπα στο river. Στο 20% όμως των περιπτώσεων θα κερδίσουμε $60 αν έρθει το flush μας. Αν κάνουμε call εδώ θα έχουμε EV= (0.20)($60) + (0.80)(-$20) = -$4. Όπως βλέπουμε αυτό είναι ένα κακό call γιατί το αναμενόμενο κέρδος μας είναι αρνητικό. Επειδή όμως στο τραπέζι του πόκε δεν έχουμε κάποιον υπολογιστή για να κάνουμε αυτούς τους υπολογισμούς απλά συγκρίνουμε τα Pot odds μας με τις πιθανότητες να κάνουμε το flush και παίρνουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα pot odds μας είναι 3:1 (25%) και η πιθανότητα να κερδίσουμε το flush είναι 4:1 (20%). Δηλαδή χρειάζεται να ρισκάρουμε 25% του ποτ, ενώ κερδίζουμε μόνο στο 20% των περιπτώσεων. Οπότε είναι η σωστή επιλογή είναι fold.

Γενικός Κανόνας

Πρέπει να κάνουμε call (ή πιθανόν raise) αν:

-Το αριστερό νούμερο στα pot odds είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ από το αριστερό νούμερο στα win odds

-Το ποσοστό των pot odds είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το ποσοστό να κερδίσουμε

Πρέπει να κάνουμε fold αν:

-Το αριστερό νούμερο στα pot odds είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το αριστερό νούμερο στα win odds

-Το ποσοστό των pot odds είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ από το ποσοστό να κερδίσουμε

Παράδειγμα 1:

Pot odds = 4:1 (20 %)

Πιθανότητα νίκης = 2:1 (33 %)

Εδώ χρειάζεται να κάνουμε call γιατί 4 > 2 (ή 20 % < 33 %).

Πληρώνουμε πολύ λίγα σχετικά με τις πιθανότητες νίκης μας κάτι το οποίο είναι καλό.

Παράδειγμα 2:

Pot odds = 3:1 (25 %)

Πιθανότητα νίκης = 4:1 (20 %)

Εδώ χρειάζεται να κάνουμε fold γιατί 3 < 4 (ή 25 % > 20 %).

Πληρώνουμε πολλά σχετικά με τις πιθανότητες νίκης μας κάτι το οποίο είναι κακό.

Μία σημαντική παρατήρηση: Κάποιοι παίκτες κάνουν λάθη στους υπολογισμούς. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι έχουμε κάποιο flush draw στο flop. Η πιθανότητα να κάνουμε το flush μας στο turn είναι 20% και στο turn και το river μαζί 35%. Αν κάποιος ποντάρει στο flop και χρειάζεται να κάνουμε call για να δούμε το turn δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι συνολικά οι πιθανότητες νίκης μας είναι 35% καθώς είναι πιθανόν ο αντίπαλος μας να κάνει bet ξανά αν δεν έρθει το flush μας. Οπότε το πραγματικό μας ποσοστό είναι 20% ή 4:1 και αυτό το νούμερο πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας όταν υπολογίζουμε τα odds. Αν ο αντίπαλος μας πάει all-in στο flop, «αγοράζουμε» δύο φύλλα ταυτόχρονα αν κάνουμε το call. Οι πιθανότητες να κερδίσουμε πλέον αυξάνονται γιατί θα δούμε και το turn και το river. Είναι σημαντικό πάντα να σκεφτόμαστε πόσα φύλλα «αγοράζουμε» και οι ποιες είναι οι πιθανότητες νίκης μας σχετικά με αυτά.

Τελικά παραδείγματα

Παράδειγμα 1:

Έχουμε {a-Hearts}{k-Hearts}. Το board στο turn δείχνει {2-Hearts}-{3-Hearts}-{5-Diamonds}-{q-Spades}. Το pot είναι $30 και ο αντίπαλος μας κάνει $20, οπότε το pot είναι τώρα $30 + $20 = $50. Τα pot odds μας οπότε είναι 50:20 ή 2.5:1 (28%). Πόσα outs έχουμε; Αν υποθέσουμε ότι ο αντίπαλος μας έχει QJ ή QT, μπορούμε να κερδίσουμε με οποιοδήποτε Α ή Κ κάνοντας το μεγαλύτερο ζευγάρι, με μία κούπα κάνοντας flush και με ένα 4 για το straight. Οπότε έχουνε 3 άσσους, 3 ρηγάδες, 9 κούπες και 3 τεσσάρια. (το {4-Hearts} το μετρήσαμε με τις 9 κούπες οπότε δεν το μετράμε ξανά). Οπότε έχουμε 3 + 3 + 9 + 3 = 18 outs. Αυτό μας δίνει πιθανότητα να κερδίσουμε 1.6:1 (38%). Οπότε έχουμε pot odds 2.5:1 και πιθανότητα νίκης 1.6:1. Σύμφωνα με τον γενικό μας κανόνα πρέπει να κάνουμε το call (καθώς 2.5 > 1.6 ή 28 % < 38 %).

Παράδειγμα 2:

Είμαστε σε ένα τουρνουά με blinds 200/400. Έχουμε ένα υγιές stack πιάνουμε {a-Spades}{j-Spades} από middle position και κάνουμε raise στα 1600. Ένα shortstack στο button πηγαίνει all-in για 3000 και τα blinds κάνουν. Ο παίκτης στο button λέει: "Έχω ντάμες οπότε κάνε το call!" AJs εναντίον QQ είναι περίπου 33% εναντίον 67%, οπότε είμαστε το outsider 2:1 για να κερδίσουμε αυτό το χέρι. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πίσω σε αυτό το χέρι και αν δεν γνωρίζαμε για τα pot odds θα κάναμε fold εδώ. Αλλά εμείς ξέρουμε καλύτερα! Αρχίζουμε και μετράμε το pot. 600 από τα blinds + 1600 από το raise μας δίνουν 2200. Προσθέτουμε και τα 3000 από το all-in και έχουμε pot 5200. Χρειάζεται να πληρώσουμε άλλα 1400 για να κάνουμε το call. Αυτό μας δίνει pot odds 5200:1400 χοντρικά 3.5:1 (22%). Σύμφωνα με τον γενικό μας κανόνα αυτό είναι ένα εύκολο call, ακόμα και αν είμαστε λίγο πίσω (επειδή 3.5 > 2 ή 22 % < 33 % ).

Παράδειγμα 3:

200 NL 8-handed cash game. Έχουμε {j-Hearts}{3-Hearts} στο small blind. Ο παίκτης στο UTG κάνει min-raise και όλοι κάνουν call. Ο παίκτης στο big blind δεν φαίνεται να ενδιαφέρετε πολύ για το χέρι και υποθέτουμε ότι απλά θα κάνει call. Το pot είναι τώρα 1 + 2 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 + 4 = $27. Πρέπει να κάνουμε call $3 οπότε τα pot odds είναι 27:3 ή 9:1. Αυτά είναι τρομερά καλά odds και αν και δεν ξέρουμε τι ποσοστό έχουμε για να κερδίσουμε το χέρι, αυτό είναι ένα αυτόματο call με αυτά τα pot odds.

Συμπέρασμα

Όλα τα παραπάνω θα σας δώσουν μία καλή ιδέα σχετικά με τα pot odds. Αν έχετε ερωτήσεις ή σχόλια μπορείτε να ρωτήσετε στο forum. Καλό είναι να σημειώσω εδώ ότι δεν έχω αναφέρει ακόμα τίποτα για τα implied pot odds ένα θέμα που θα αναφέρω σε επόμενο άρθρο.

Πηγη https://gr.pokernews.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια